Bobalki - Szlovák mákos "gombóc"
sponsored links
Ismét egy felvidéki étel. Hiába no, annyi csuda jó receptet olvastam errõl a tájékról mostanában. :) Ez a fogás igen megtetszett, talán azért is, mert nagyon szeretem a mákot és a kelt tésztákat is. A kettõ együtt pedig csak finom lehet. :) Igaz, az éves mákfogyasztásunk java része karácsony és szilveszter tájékára esik, de ilyenkor biztos van még otthon tartalék. :D Reggelire, ebédre egy tartalmas -de akár egy könnyebb- leves után második fogásként, vagy kisebb adagokban egy kis házi lekvárral desszertként is megállja a helyét. :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2,5 dkg élesztõ
2,5 dl langyos tej
1,5 ek. porcukor
1 tojás
1 tk. só
A tálaláshoz:
2,5-3 dl meleg tej
20 dkg darált mák
10 dkg porcukor
reszelt citromhéj (opcionális)
- Az élesztõt a tejben 1 evõkanál liszttel és fél evõkanál porcukorral felfuttatjuk.
- A tészta hozzávalóit tálba tesszük, elvegyítjük és fakanállal ~5 percig dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd ~2 cm átmérõjû rudakat sodrunk belõle. A rudakat 1 cm-es karikákra vágjuk. Ezeket sütõpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk -köztük kellõ helyet hagyva-, és 200°C-ra elõmelegített sütõben ~15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hûlni hagyjuk.
- A "gombócokat" tálba tesszük, leöntjük a meleg tejjel, kicsit állni hagyjuk, majd megszórjuk a mák és porcukor keverékével; citromhéjjal ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk és már tálalhatjuk is.
A receptet a Kifõztük novemberi számában is megtaláljátok. :)
Tipp: A "gombócokat" elõre és nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük. Ha kihûltek, jól záródó dobozban, hûvös helyen elvileg hetekig elállnak. :) Ha ilyen gombócokat szeretnénk tálalni, akkor elõször szitába téve, forrásban lévõ vízzel átöblítjük õket. Lecsepegtetjük, tálba tesszük és a fent leírt módon elõbb meleg tejbe áztatjuk, majd mákkal és porcukorral összeforgatjuk.
Ihletadó recept: itt.